Sodabrød, eller soda bread, er et klassiske irsk brød, som kan bages på en time. Det er bagt med bagepulver, så du kan have det klart på en time. Både regulært og i sød version med rosiner evt. blødgjort i whisky.
Elsker du at lave mad og eksperimentere? Så lad dig inspirere af det irske køkken. Vi har samlet en ordbog over de klassiske retter og giver dig vores bud på lækre smagsprøver fra det irsk-inspireret køkken.
BALLYMALOE el. stobhach gaelach på gælisk betyder gryderet. Klassikeren er med lam eller får, kartofler/rodfrugter og persille.
POUNDIES
Kartoffelmos med forårsløg og en lille sø af smør i midten. Spis mosen fra kanten og dyp i smørret.
BANGERS
Pølser, typisk lavet med svinekød. Oxford English Dictionary oversætter banger til 'ekstraordinær løgn', hvilket måske refererer til det tvivlsomme indhold i pølserne. En anden teori er, at det kommer af lyden, når pølserne sprækker på panden.
COLCANNON
To irske favoritter i kombination:
kartoffelmos og med strimlet kål. Solidt og mættende.
CODDLE
Gryderet med svinekød, pølse, kartofler og løg. Coddle betyder kramme og referer til den langsomme simren sammen af ingredienserne.
Det skal du bruge til 1 sodabrød:
450g hvedemel
1 spsk sukker
1 spsk bagepulver
1 spsk salt
3 spsk friskhakket timian
3½-4 dl kærnemælk
Prøv også vores opskrift på brød med bid og knas her
Tænd ovnen på 230°. Si alle de tørre ingredienser sammen i en stor bageskål, og rør hakket timian i. Lav et hul i midten, og hæld kærnemælken i. Rør dejen sammen til en blød dej. Tilsæt evt. mere kærnemælk. Strø mel ud på køkkenbordet, og ælt dejen let. Form dejen til et fladt rundt brød på ca. 4 cm i højden. Læg brødet på en bageplade med bagepapir. Skær et dybt kryds i brødet, og bag det i 15 min. Skru herefter ned til 200°, og bag i yderligere 20 min.
Dit sodabrød er færdigt, når det lyder hult, når man banker på det nedenunder. Afkøl brødet på en rist.