Citron (Citrus limon) stammer fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i flere tusinde år. Citron blev importeret til det danske hof fra 1520'erne, men fik først en fremtrædende placering i det danske køkken fra 1700-tallet. I dag dyrkes citroner især omkring Middelhavet og i Californien. Amalfikysten i Italien og området omkring Menton i Sydfrankrig kæmper om hæderen for at dyrke de fineste eksemplarer.
Det lille citrontræ bliver mellem 3-6 meter højt, har kraftige torne og smukke, store blomster med hvide kronblade, der er lyserøde på ydersiden. Træet blomstrer året rundt og står derfor med blomster og modne frugter på én gang. Citroner er sure, men er virkelig gode i meget mad, fordi syren fra citronerne både kan fremhæve smagen af andre ingredienser og skabe balance i en for fed eller sød ret. Derfor er citroner velegnede til både desserter og salt mad. Brug både saft og skal. Saften har den friske og skarpe syrlige smag, og skallen er mere bitter og aromatisk.
Inspiration: Hvis du var vild med citron-'jam', så prøv flere opskrifter med citron her
(1-2 glas)
Det skal du bruge til citron-marmelade:
10 usprøjtede citroner
2 vaniljestænger
5 dl vand
600 g rørsukker
Prøv også: Vafler med skyr og lakridssukker
Tip: Lav også marmeladen med appelsin, lime, grape og rød grape - eller hvad siger du til en blanding af dem alle! Husk at tilpasse sukkermængden efter surhedsgraden i frugten.
Få inspiration, boligreportager og fristende opskrifter i hvert eneste nummer af Mad & Bolig
Server din citron-marmelade til en god brunch - find flere opskrifter her: