Desserter og kager

Hjemmelavet citron-marmelade

Marmelade af citron er så godt som solskin på glas! Sylt citronerne, og gem lidt solskin på lageret til de mørke og kolde uger. Vi giver dig opskriften på citron-'jam' her.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann20.02.2015

Citron (Citrus limon) stammer fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i flere tusinde år. Citron blev importeret til det danske hof fra 1520'erne, men fik først en fremtrædende placering i det danske køkken fra 1700-tallet. I dag dyrkes citroner især omkring Middelhavet og i Californien. Amalfikysten i Italien og området omkring Menton i Sydfrankrig kæmper om hæderen for at dyrke de fineste eksemplarer.

Det lille citrontræ bliver mellem 3-6 meter højt, har kraftige torne og smukke, store blomster med hvide kronblade, der er lyserøde på ydersiden. Træet blomstrer året rundt og står derfor med blomster og modne frugter på én gang. Citroner er sure, men er virkelig gode i meget mad, fordi syren fra citronerne både kan fremhæve smagen af andre ingredienser og skabe balance i en for fed eller sød ret. Derfor er citroner velegnede til både desserter og salt mad. Brug både saft og skal. Saften har den friske og skarpe syrlige smag, og skallen er mere bitter og aromatisk.

Inspiration: Hvis du var vild med citron-'jam', så prøv flere opskrifter med citron her

Hjemmelavet citron-marmelade

(1-2 glas)

Det skal du bruge til citron-marmelade:
10 usprøjtede citroner
2 vaniljestænger
5 dl vand
600 g rørsukker

Prøv også: Vafler med skyr og lakridssukker

Sådan laver du citron-marmelade:

  1. Skræl 2 af citronerne med en kartoffelskræller, og sørg for, at der ikke kommer noget af det hvide med på skrællerne.
  2. Skær dernæst skrællerne i tynde strimler, og kog dem i vandet i 15-20 min. Skær med en kniv skrællen af resten af citronerne, så alt det hvide kommer af, og der kun er det rene citronkød tilbage. Skær citronkødet i små tern.
  3. Tilsæt citrontern og hele vaniljestænger til strimlerne i gryden, og lad det simre under låg på lav varme i 30 min. Tilsæt sukkeret efter de 30 min., og lad det simre i yderligere 30 min. til en tæt kompot, indtil det har en passende konsistens.
  4. Hæld den varme marmelade på skoldede og atamonskyllede syltetøjsglas, og opbevar demi køleskabet. Marmeladen kan hold sig uåbnet i 4-5 måneder i køleskabet og 3-4 uger i køleskabet, når den er åbnet.

Tip: Lav også marmeladen med appelsin, lime, grape og rød grape - eller hvad siger du til en blanding af dem alle! Husk at tilpasse sukkermængden efter surhedsgraden i frugten.

Få inspiration, boligreportager og fristende opskrifter i hvert eneste nummer af Mad & Bolig

Server din citron-marmelade til en god brunch - find flere opskrifter her:

Find lækre brunch-opskrifter her:

Sponsoreret indhold