Engang bagte man altid kanelsnegle, men så kom kardemommesnurrer og blev et kæmpe hit. Både snurrer og snegle med kanel og kardemomme ses nu i mange varianter, og der er vist ingen tvivl om, at de snoede gærdejskager er en stor-favorit!
Her får du en uimodståelig kombination af kanelsneglen og kardemommesnurren – en kanelsnurrer med kardomme. Som et ekstra lækkert tvist, er der også tilsat appelsinskal i dejen, hvilket giver en skøn aromatisk smag, der minder lidt om jul. Men disse skønne kanelsnurrer kan spises året rundt!
Antal: 4 personer
Dej:
20 g gær
2,5 dl sødmælk
450 g hvedemel
70 g sukker
0,5 tsk. salt
1,5 spsk. stødt kardemomme
1 usprøjtet appelsin
70 g blødt smør
1 æg til pensling
2 tsk. kardemommefrø til pynt
Remonce:
150 g blødt smør
2 spsk. stødt kanel
85 g sukker
Sukkersirup:
0,5 dl sukker
0,5 dl vand
Opløs gær i lunken sødmælk.
Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme og fintrevet appelsinskal. Ælt i ca. 3 minutter, til dejen er ensartet.
Tilsæt blødt smør i små stykker, og ælt smørret ind i dejen. Ælt dejen igennem, indtil den er smidig og elastisk (ved mellem hastighed i mindst 10 minutter, hvis du bruger røremaskine).
Form dejen til en kugle, og dæk skålen med et fugtigt klæde.
Lad dejen hæve ca. 1 time til dobbelt størrelse.
Rør smør, kanel og sukker sammen.
Rul dejen ud til et 1 cm tykt rektangel og smør remoncen ud på dejen
Fold den øverste 1/3 af dejen ned over den midterste 1/3, og fold den nederste 1/3 op over. Dejen er nu 3 lag tyk. Sæt på køl i 45 minutter.
Rul dejen ud, så den igen er 1 cm tyk. Skær dejen i strimler a 1 centimeters bredde.
Sno hver strimmel om fingrene, og fastgør endesnippen under snurren.
Sæt snurrerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem med et fugtigt klæde, og lad dem hæve i 40 minutter.
Pensl med sammenpisket æg.
Knus kardemommefrø, og drys snurrerne med kardemomme.
Bag snurrerne i ovnen ved 225˚ i 8-10 minutter, eller indtil de er gyldne.
Kog sukker og vand, indtil sukkeret er opløst.
Pensl de færdigbagte snurrer med sukkersirup.