Pebernødder er lig med jul, men hvorfor er det egentlig, at vi spiser de runde småkager i juletiden?
Ifølge Anja Jørgensen, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet, er pebernødder og klejner de ældste julekager i Danmark.
Det kan være svært at forestille sig, men i helt gamle dage var brød lavet på hvedemel anset for at være noget fint, og man kaldte det derfor for kage.
Imens man stod og bagte de fine brød til jul, kunne man jo samtidig benytte lejligheden til at bage pebernødder.
Til pebernøddedejen skulle man blot tilføje forskellige krydderier og honning, og så havde man en dej, der kunne rulles ud som en lang pølse og skæres i små stykker.
Bagning af pebernødder indbød desuden til, at børnene kunne være med i processen, da de kunne stå og forme de små kugler. På den måde blev pebernøddebagning en social ting i juletiden, som vi den dag i dag stadig gør os i.
I denne opskrift på pebernødder er der brugt hvid peber frem for sort.
Du kan også bruge rød peber i dine pebernødder.
Smagsmæssigt adskiller hvid og sort peber sig ikke særlig meget, og det er derfor ikke årsagen til, at man foretrækker den ene slags frem for den anden.
Bruger man hvid peber frem for sort, handler det mere om det visuelle udtryk. Hvid peber bliver derfor ofte brugt i lyse retter, så peberkornene ikke er synlige.
Har du ikke hvid peber derhjemme, når du skal i gang med at bage pebernødder, kan du derfor sagtens bruge sort peber.
Antal: 80-90 stk.
Det skal du bruge for at lave pebernødder bagt med hvid peber
Tip: Lav en ekstra portion, og kom den i fryseren, så du har en dej klar til mere bagning i julemåneden.