Kold kaffe er sjældent meget værd. Bittert, beskt og lige til at hælde ud. Kold kaffe er kort sagt udrikkeligt - eller det har det i hvert fald haft tradition for at være. Lige indtil nu.
Koldbrygget kaffe er hot
Den nye hotte kaffetrend er nemlig koldbrygget kaffe. Og det er der flere fordele ved. I hvert fald hvis man skal tro barista Benjamin Birk, der arbejder som overtjener i Meyers Madhus:
- Den kolde bryg giver en kaffe med færre bitterstoffer, så du undgår de maveproblemer, som kaffe godt kan give, og så smager det som en frisk, syrlig kop kaffe, den er bare kold, siger han.
Forklaringen er simpel: Det kolde vand får kaffebønnerne til at afgive masser af smag, mens det samtidig frigiver færrest af kaffebønnernes bitre smagstoffer.
- Jo varmere vandet er, når du brygger din kaffe, des flere bitre olier og fedtsyrer bliver der trukket ud af kaffebønnerne, siger Benjamin Birk.
Læs også: Sådan brygger du den bedste kop kaffe
Det er ret enkelt at brygge en kold kop kaffe, hvis du har god tid. Koldbrygning tager godt et par dage. Det allervigtigste er gode bønner. Du skal bruge en god kvalitetskaffe, som er lyst ristet, og som du selv skal kværne, så kaffen er så frisk som muligt. Jo finere du kværner kaffen, des mere smag afgiver bønnerne. Det næst vigtigste er, at den stempelkande, som du skal bruge, er helt ren. Sidder der kafferester i den, kan også de afgive smag til dit koldbryg. Og det er en kedelig smag. Hæld de friskkværnede bønner i bunden af stempelkanden. Du skal bruge mellem 8 og 9 gram kaffe pr. kop. Hænd koldt vand på, og lad det trække i 48 timer i køleskabet. Når kaffen har trukket filtrerer du kaffebønnerne fra, og så er den kolde kaffe klar til at blive drukket. Drik den rent, eller som Benjamin Birk anbefaler, blandet med Grand Manier, citron og is.
Læs også: Hjemmelavet nutella, der smelter på tungen
Er du mere til varme drikke? Find én drik at varme dig på i galleriet neden for.