Drikke

OPSKRIFTER | Rød, hvid og rosa gløgg

Byd dine gæster på varm gløgg - en af julens mest populære drikke. Få opskriften på den klassiske røde samt hvide, rosa og alkoholfrie her.
af Ditte M. Hansen og Cecilie Sofie Svensson 23.11.2017

Få varmen i vinterkulden med et glas varm gløgg, der ofte er rød men som også fås i en forfriskende hvid og smuk rosa version. Husk, at du kan lave koncentratet på forhånd og blot spæde op med vin, når du har brug for en varm drik.

Foto: Stine Christiansen skovdal.dk

Klassisk gløgg

Til 8–10 personer

INGREDIENSER

5 kardemommefrø
5 sorte peberkorn
5 hele nelliker
5 hele allehånde
3 hele kanelstenger
2 hele stjerneanis
1 vaniljestang
50 g frisk ingefær
1 usprøjtet appelsin
1 usprøjtet citron
6 spsk. rørsukker
2 ½ dl vodka eller klar snaps
1 dl portvin
2 flasker rødvin
100 g hakkede mandler
2 dl rosiner

  1. Kom alle tørrede krydderier i en gryde. Flæk vaniljestangen på langs og læg den i. Skræl ingefæren og skær den i skiver. Skræl skallen af appelsin og citron og undgå, at få det hvide med. Kom det hele i gryden.
  2. Tilsæt sukker, vodka eller snaps og portvin og forsigtigt op til blandingen næsten koger. Lad den simre under låg i cirka fem minutter og tag den herefter af varmen. Lad blandingen trække i alt fra en time til flere uger. Blandingen kan opbevares i et lukket glas på et køligt og mørkt sted.
  3. Før servering: tilsæt to flasker rødvin, hakkede mandler og rosiner. Varm forsigtigt op og smag til med eventuelt med mere sukker. Server den rygende varm.
Opskrift på hvid gløgg
Foto: Stine Christiansen skovdal.dk

Hvid gløgg

Til 8–10 personer

INGREDIENSER
1 usprøjtet citron
1 usprøjtet appelsin
½ tsk. hele korianderfrø
5 hele kardemommefrø
50 g frisk ingefær
1 hel kanelstang
2 stjerneanis
1 lille laurbærblad
1 vaniljestang
2 dl rom
100 g hakkede mandler
100 g sultanrosiner eller tørrede multebær
75 cl hvidvin
75 dl tør cider
1–2 dl sukker

  1. Skæl appelsin og citron og undgå at få det hvide med. Fjern efterfølgende den hvide hinde og skær appelsin og citron i skiver. Bland citrusskrællerne med alle de tørrede krydderier og hæld rom over.
  2. Tilsæt mandler, rosiner eller multebær, appelsin- og citron-skiverne, hvidvin og cider, og smag gløggen til med sukker.
  3. Varm den forsigtigt op under låg og server den rygende varm.

TIP! For en alkoholfri variant, byt rom, hvidvin og cider ud med en god æblejuice.

Opskrift på rosa gløgg
Foto: Stine Christiansen skovdal.dk

Rosa gløgg

Til 8 - 10 personer

INGREDIENSER

1 usprøjtet citron
1 hel kanelstang
6 hele kardemommefrø
1 tsk. Rosépeber
1 vaniljestang
2 spsk. tørrede hibiscus blomster*
1 spsk. tørrede rosenblade
50 g frisk ingefær
2 dl vodka
50 cl tranebærsaft
75 cl rosévin
1 ½ dl sukker

*Tørrede hibiscus blomster kan købes i helsekostbutikker som f.eks. her – eller undlades.

  1. Skræl skallen af citronen og undgå, at det hvide kommer med. Hæld de tørre krydderier i en gryde sammen med vaniljestang og tørrede blomster. Skæl ingefæren, skær den i skiver og kom den i gryden.
  2. Hæld vodka over og varm blandingen under låg til den næsten koger. Tilsæt tranebærsaft og rosévin og smag til med sukker. Varm op igen til den næsten koger. Server gløggen varm og drys rosenblade på toppen.

Sponsoreret indhold