Mad

RIVER COTTAGE | Sunde opskrifter fra morgen til aften

Føler du dig lidt uinspireret, når det gælder sund madlavning? Så kig med her og få tre simple, sunde og indbydende retter fra den madglade tv-kok kendt fra programserien "River Cottage".
af Hugh Fearnley-Whittingstall - Foto: Simon Wheeler26.08.2015

Morgenknas

Her kommer en enkel, men solid udgave af mysli, pakket med overraskende smag og farver. Syrligheden fra hindbær eller blåbær og de sprøde bananchips gør denne mysli meget anderledes end de sædvanlige myslier med tørret frugt, mens en skefuld hakket, mørk chokolade tilfører den en ekstra, bittersød kvalitet (chokoladen er ikke pinedød nødvendig, men kan stærkt anbefales). Vælg den mindst søde chokolade, du kan finde. Og brug økologiske bananchips, der ikke indeholder konserveringsmidler.

6-8 portioner

  • 300 g grovvalsede havregryn
  • 25 g mørk chokolade (mindst 70 % kakao),hakket
  • 100 g hasselnødder,grofthakkede
  • 100 g tørrede hindbæreller blåbær
  • 100 g bananchips

TIL SERVERING

  • nøddemælk (købt eller hjemmelavet), havremælk eller æblesaft honning eller ahornsirup (valgfrit).

VARIATION

Morgenknas med kakaonibs - Erstat den mørke chokolade med rå kakaonibs, der gør myslien ekstra interessant og mættende. Kakaonibs er usødede, knuste kakaobønner. De smager lidt bittert, men sammen med bananerne synes jeg, de er virkelig lækre. De fås i helsekostforretninger og velassorterede supermarkeder.

Nordisk råkost med rugknas

Jeg tænker altid på Skandinavien, når jeg smager dild, eddikesyltet agurk og ristet rug. En portion af denne salat er en god frokost, men den kan også bruges som tilbehør til fisk – måske grillet makrel eller brisling.

Til 2 personer eller 4 som tilbehør

  • 1 stor eller 2 små agurker (i alt 500-600 g)
  • 1 spsk cidereddike
  • 1 nip sukker
  • 200 g knoldseller
  • 2-3 spsk grofthakket dild

TIL RUGKNAS

  • 1 fed hvidløg, halveret (valgfrit)
  • 100 g rugbrødsrasp, glutenfri fuldkornsrasp eller snyderasp (se nedenfor)
  • 1 spsk ekstra jomfrurapsolie eller olivenolie

TIL DRESSING

  • 3 spsk god mayonnaise
  • 1 tsk stærk sennep
  • havsalt og friskkværnet
  • sort peper

Skær agurkerne i mindre stykker (længde: 10-12 cm). Del hvert stykke i kvarte på langs, grav frøene ud med en teske og brug et mandolinjern eller en kartoffelskræller til at rive agurkerne i lange tynde bånd. Nogle af dem vil have en grøn strimmel skræl på – det pynter kun i salaten. Du ender med at have nogle stumper, der ikke ser helt pæne ud i salaten – dem kan du komme i et glas Pimm’s og servere som aperitif, hvis du ikke nænner at smide dem ud!

Vend agurkebåndene med eddike, sukker, ¼ tsk salt og et godt vrid med peberkværnen. Lad det trække på et køligt sted i mindst 1 time og gerne 3-4 timer.

Lav imens rugknaset: Varm ovnen op til 180˚. Gnid bunden af et lille fad med den skårne side af hvidløget – det giver en diskret hvidløgssmag. Kom rugbrødsraspen fadet, dryp med olie og vend det rundt, så raspen er dækket. Stil fadet i ovnen 5-7 minutter, til raspen er varm og duftende. Lad den køle helt af.

Lav dressingen: Hæld væden fra agurkerne over i en lille skål. Pisk den sammen med mayonnaise, sennep og eventuelt mere salt og peber. Hæld den over agurkerne.

Skræl knoldsellerien og skær den i tændstikstore stykker eller riv den groft. Kom knoldsellerien i skålen med agurker og vend det rundt. Rør dild i.

Kom råkosten i en serveringsskål og fordel dressingen over. Drys med rugknas og server straks.

VARIATION

Hurtig snyderasp Kom rugknækbrød (det helt tynde er bedst – tjek, at det er uden hvede) i en plasticpose og bank det til krummer med en kagerulle.

LÆS OGSÅ: Velkendte retter i nye og sprøde klæder | Klassisk dansk

Grønkålswok med pastinak, chorizo og linser

En mættende wokret, der har en dyb og jordagtig smag – perfekt på en kold efterårsaften. Vær opmærksom på, at nogle chorizopølser indeholder mælkepulver.

Til 2 personer

  • 3 mellemstore pastinakker (cirka 350 g i alt)
  • 2 spsk rapsolie eller solsikkeolie
  • 2 kviste rosmarin, kun bladene, hakkede
  • 150 g chorizopølse, skåret i skiver (tykkelse: 5 mm)
  • 100 g kogte puylinser eller grønne linser (lav dine egne eller brug færdigkøbte)
  • 1 håndfuld små grønkålsblade, uden ribber og strimlede
  • havsalt og friskkværnet sort peber

Skræl pastinakkerne og skær dem i skiver (tykkelse: 3 mm).

Varm en wok eller en stor stegepande op ved middel varme.

Tilsæt olie og derefterpastinakker og rosmarin. Steg 5-6 minutter under omrøring, til pastinakkerne begynder at blive bløde og tage farve.

Tilsæt chorizo, skru lidt op for varmen og steg yderligere 5-6 minutter, eller til pølsen er mør og begynder at blive sprød. Nu er pastinakkerne også møre og brune.

Kom linser og grønkål i wokken og vend det hele rundt, så chorizoens smag fordeles. Steg et par minutter, til grønkålen er faldet lidt sammen, men stadig har en flot, grøn farve. Server straks i varme skåle. Giv eventuelt en grøn salat til.

For flere indbydende opskrifter, køb bogen på www.strandbergpublishing.dk

Sponsoreret indhold