Grønt

Græskarsuppe med dansk blæksprutte, kastanjer og havtorn

Skøn græskarsuppe beriget med dansk blæksprutte, kastanjer og havtorn. En varmende ret med en unik kombination af smage. Perfekt til efteråret!
af Mikkel Karstad.21.11.2012Foto: Anders Hviid / fra Vipp foodstyling event
4 personer

Ingredienser

  • 500 g græskar, (Hokkaido eller butternut, renset vægt)
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 liter vand eller tynd hønsebouillon
  • 1 dl piskefløde
  • 2-3 spsk. Cidereddike
  • Havsalt og friskkværnet peber
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 4-8 helt små danske blæksprutter (10-armet og udenlandske kan også bruges)
  • 8 kastanjer
  • 16-20 havtornbær
  • 1 spsk. sukker
  • ½ bundt kørvel

Sådan laver du græskarsuppe med blæksprutte

TIP: Hvis man steger blæksprutter for længe, bliver de seje og gummiagtige.

  1. Skræl græskarret til din græskarsuppe, og skær det ud i grove tern. Pil og hak løg og hvidløg.
  2. Sauter græskarret let i oliven olie sammen med løg, hvidløg og rosmarin. Tilsæt bouillon, og lad det koge i 15 min., tilsæt så piskefløde, og kog i yderligere 5 min.
  3. Drys havtorn med sukker og lad dem trække 15-20 min.
  4. Lav et snit i kastanjerne og bag dem i ovnen 10-12 min. ved 180 grader, indtil skallen sprækker let og kastanjerne er møre.
  5. Tag kastanjerne ud af ovnen og tag skallen af. Hak kastanjerne let og bland dem med havtorn.
  6. Rens blæksprutterne i koldt vand, eller få evt. din fiskehandler til det. Del blæksprutterne ud i lidt mindre stykker og lad dem dryppe grundigt af på et stykke køkkenrulle.
  7. Varm en pande op og steg blæksprutterne i olivenolie i ½-1 min, så de kun lige blive tilberedte og holder deres blødhed og friske smag.
  8. Tag blæksprutterne til din græskarsuppe af panden og krydr dem med salt og peber.
  9. Tag rosmarinkvisten op, og blend din græskarsuppe glat og cremet. Smag til med salt, peber og cidereddike, så balancen bliver helt rigtig - det søde græskar skal krydres godt, så din græskarsuppe ikke bliver for tung.
  10. Server din græskarsuppe rygende varm med de ristede blæksprutter, kastanjer, havtorn og hakket kørvel på toppen, server godt brød til.

TIP: Hvis du bruger hokaidogræskar, behøver du ikke at skrælle det - skallen bliver blød af kogning og er let at blende med, og så giver den faktisk bare din græskarsuppe en endnu smukkere dyb orange farve.

Sponsoreret indhold