Grønt

Granatæble

Granatæble har sødme, syrlighed og en god dybde i smagen
af Mikkel Karstad, Foto Anders Schønnemann8.02.2013

Granatæble's oprindelse
Granatæbler vokser på et lille træ/busk, der bliver omkring 5-8 meter højt. Planten stammer oprindeligt fra Iran eller Afghanistan, men er blevet dyrket i Asien og Middelhavsområdet i flere årtusinder.

Sådan anvender du granatæble
Granatæbler har en dybrød farve, som giver et flot spil i fx grønne salater eller i en appelsinsalat. Granatæble smager på en gang friskt, sødt og let syrligt. Brug saften fra kernerne i kød, grøntsager, desserter eller sammen med gin eller champagne.

Granatæblet er en lidt speciel frugt, som umiddelbart kan være lidt svær at integrere i madlavningen. Den læderagtige frugtskal gemmer på dybrøde kerner, som holdes på plads af et gitterværk, der kan være besværligt at få kernerne ud af. Tricket er at skære granatæblet igennem og herefter banke på skallen med en ske over en skål. Så falder kernerne selv ud af gitterværket.

Kernerne har en frisk, sød og let syrlig smag. De kan bruges, som de er, i råkost eller salat, drysses over krydrede kødretter eller tilsættes i yoghurt. Du kan også presse saften ud af kernerne og lave juice, sirup eller sorbet, blande det med appelsinsaft eller lave en aperitif med gin eller bobler.

Læs også: 7 gode grunde til at spise granatæble

Opbevaring af granatæble
Du kan opbevare de hele granatæbler 6-8 uger ved 2-6 grader, granatæble frø 6-8 dage ved 2-6 grader og granatæblejuice 4-5 dage ved 2-6 grader .

Sæson for granatæble
Granatæble har sæson fra det sene efterår og hele vinteren.

Opskrifter med granatæbler
Prøv disse fantasifulde forslag til en granatæble opskrift:

Drink med granatæble, gin, citronmelisse og palmesukker

Saltet torsk med granatæble, brøndkarse og spelt

Granatæblesirup

Salat med stegt andebryst, granatæble, parmesan, valnødder og persille

Stegt kylling med granatæble, mynte, citron og spidskommen

Tips til hvordan du bruger granatæbler

Sponsoreret indhold