Grønt

Gulerodsrelish

Rå gulerods-æblerelish er en blanding, man aldrig kan få nok af, fordi man kan skifte grøntsagerne ud med andre alt efter sæson.
af Kille Enna 25.08.2010

(ca. 2½ deciliter)
75 g skrællet gulerod
75 g renset æble m. skræl
1⁄8 tsk finthakket frisk gurkemejerod
el. gurkemejepulver
strejf af chilifl ager
½ tsk hele spidskommenfrø
¼ ceylonkanelstang
5 hele kardemommekapsler
ca. 2 spsk koldpresset
jordnøddeolie
1 spsk æblecidereddike
havsalt
friskkværnet sort peber

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hak gulerod og æble fint og bland det sammen med gurkemeje og chiliflager i en mindre skål. Rist imens spidskommen, kanel og kardemommekapsler på en tør, hed pande i få sekunder. Stød krydderierne i en morter eller mal dem i en kaffemølle, til de er mediumgroft kværnet. Hæld krydderierne i gulerodsæbleblandingen og tilsæt jordnøddeolie og eddike. Vend det hele godt sammen. Smag til med havsalt og friskkværnet peber. Lad relishen stå i minimum 30 min., inden den skal spises, så krydderierne får tid til at virke. Brug relishen på smørrebrød til kogt skinke, røget laks eller kartoffelsalat eller server den sammen med stegt eller kogt fisk og kød. Alternativt vendes relishen i en sprød salat med gigantiske, sprøde brødcroutoner og gør det ud for en vinaigrette.

Kan man blive mere brun af at spise gulerødder?
- FIND SVARET I VORES GULERODSQUIZ

Tips
Har man problemer med at male de hele kardemomme kapsler, kan man bare tilsatte et lille skud havsalt i kaffemøllen og vupti, så er kapslerne lettere at kværne. Skal relishen ikke bruges samme dag, opbevares den i køleskabet, hvor den kan holde sig et par dage. Ved servering tages den ud i stuetemperatur mindst 15 min. for. Så kommer flere smagsnuancer frem.

Andre gulerodsopskrifter:

Pandestegt gris med gulerødder

Chokolade-gulerods-ingefærbrød