Det er lidt blæret, når man kan svinge rundt med bønner, stempelkande og mælkeskummer og til slut diske op med den lækreste kop kaffe. I modsætning til espressomaskinerne er kaffen blevet lavet med kærlighed. Ægte kaffe-kærlighed. For der er ikke noget som en god kop kaffe, og hvad skulle vi helt ærligt gøre uden? Hvis du ligesom os bare elsker kaffe helt vildt, så bør du forkæle dig selv og lære at lave vaskeægte gourmetkaffe, så du kan blive din helt egen hjemmebarista. Men inden du går i gang med at male din kaffe, er der lige et par ting, der er vigtige at vide om kaffebrygning. Vi guider dig.
Forvirret over de mange forskellige typer kaffe? Se her: Find din favoritkaffe på cafeernes menukort
Det er ikke ligegyldigt, om du skal lave kaffe i filter, i stempelkande eller til espresso. Kaffens formalingsgrad har nemlig stor betydning for smagen. Hvis du bruger stempelkande er det vigtigt ikke at male kaffen for fint, da grums vil kunne trænge gennem filtret – dette er ikke kun vigtigt, fordi det er irriterende at drikke grums, men vandet vil også trække uønskede bitterstoffer fra pulveret. Kaffe til stempelkanden skal altså males groft, dvs. grovere end sand. Til filterkaffe skal kaffen males fint, mens den til espresso skal males ekstra fint.
Det er selvfølgelig lettest på sigt bare at male alle bønnerne, så de altid er klar til at brygge en god kop kaffe. Og det kan man da også, det bliver bare ikke en god kop kaffe. Jo længere vejen er fra kaffemølle til brygning, desto mindre smag og aroma får du faktisk ud af dine anstrengelser. Fra det øjeblik de ristede kaffebønner findeles, begynder de sarte æteriske olier at fordampe, og kaffen begynder at smage af mindre.
Når bønnerne er malet, som de skal, er du klar til at lave din gourmetkaffe. Her er det selvsagt rigtig vigtigt først og fremmest at have styr på forholdet mellem vand og bønner. Som hovedregel skal der 7 g kaffe til en kop, hvilket ca. er en stor spiseskefuld – dette varierer selvfølgelig efter smag. Hvis du brygger kaffe i stempelkande, skal du lade kaffen trække i ca. 4 minutter, før du trykker stemplet i bund. Husk også, at stempelkaffe ikke må stå for længe på kanden, da den hurtigt bliver bitter. Omhæld eventuelt den færdige kaffe til en serveringskande.
Prøv også: Varm chokolade - ISABELLAS' favorit!
Kaffe-mulighederne er selvfølgelig mange, og hvis du gerne vil eksperimentere, er der også andre metoder, vi synes, du skal prøve:
Frisk på fornyelse? Hos Hamonoya har de samlet udstyr, så du kan få din kaffebrygning op på et højere niveau. Her kan du bl.a. finde en glaskaraffel til din cold brew-iskaffe, et kaffeæg og en tragt til pour over-kaffe. Du kan selvfølgelig også finde både mælkeskummere og stempelkander.
Se også: 12 geniale løsninger til opbevaring af tøj og sko