I årtusinder har naturen leveret føde til mennesker i form af bl.a. bær, blade, rødder og nødder. Mange af de spiselige afgrøder, vi kender i dag, stammer tilbage fra 1100-tallet. Siden er mange af de nyttige og smukke planter gået i glemmebogen. I dag er interessen for de mere ukendte spiselige planter og afgrøder heldigvis ved at vende tilbage.
Det er en stor fordel med flerårige grøntsager, så man ikke skal så og passe småplanter hvert år, der skal beskyttes mod kulde og snegle.
Man behøver ikke at eje en have for at dyrke spiselige planter. Selv på en lille altan eller i vindueskarmen kan man få succes med at dyrke spiselige blomster og afgrøder, bare man vælger planter efter forholdene.
Med dette udvalg af planter kan du i et højbed på 1 x 1 m få alle ingredienserne til en lækker, farvestrålende blomstersalat.
TIP: De fleste planter og blomster indeholder livsvigtige vitaminer og mineraler, og forskere har fundet ud af, at blomster i stærke, mørke farver indeholder langt flere antioxidanter end blomster i lyse, sarte farver.
Smalfliget fløjlsblomst,også kaldet appelsintagetes, Tagetes tenuifolia.
Alm. blomsterkarse/tallerkensmækker, Tropaeolum majus.
Mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana.
Bronzefennikel, Foeniculum vulgare, fx ’Smokey’.
Monarda, hestemynte, Monarda.
Løg, Kamløg, Allium ’Sugar Melt’.
Spinatranke, Hablitzia tamnoides, 3-4 m høj klatreplante.
Studenternellike, Dianthus barbatus.
Tradescantia/trekantblomst, Tradescantia.
Køkkenportulak, Portulaca oleracea ssp. sativa – blade og skud: Cremet ærtesmag.
Mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana – blomster: Sød, cremet smag. Blade: Mild smag.
Moskuskatost, Malva moschata ’Alba’ – blomster: Blød, cremet smag. Blade: Cremet, pebret smag.
Rosenkatost, Malva alcea – blomster og blade: Cremet.
Toårig natlys, Oenothera biennis – blomster: Mild, cremet smag.
Blå hornviol, Viola cornuta ’Rebecca’ – blomster: Hubba Bubba-tyggegummi.
Alm. basilikum, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’ – blade: Pebret, krydret. Blomst: Rød basilikumsmag.
Kamæleonblad, Houttuynia cordata – blade: Karsesmag, mild korianderagtig smag.
Mitsuba, Cryptotaenia japonica var. atropurpurea – blade: Smager som rød basilikum.
Strandkarse, Lepidum latifolium – blade: Stærk smag som hvidløg, wasabi eller peberrod.
Indianermynte, Agastache – forskellige sorter, nuancer af anis.
Bronzefennikel, Foeniculum vulgare ’Smokey’ – blød anissmag.
Sødskærm, Myrrhis odorata – frisk sød anissmag.
Bladmynte (shiso), Perilla frutescens var. crispa – stærk karse, peber, snert af mynte.
Alm. boghvede, Fagopyrum esculentum – blomster: Syrlig, bitter karse. Blade: Mild, syrlig karse.
Kornblomst, Centaurea cyanus – let bitter nellikesmag.
Tallerkensmækker, Tropaeolum majus – blade, blomster: Krydret karseagtig.
Gul daglilje, Hemerocallis lilioasphodelus – blomster: Mild, sød.
Italiensk klokke, Campanula garganica ’Filigree’ – blomster og blade: Mild, sød.
Kinesernellike, Dianthus chinensis – blomster: Meget fin sødme.
Studenternellike, Dianthus barbatus – blomster: Neutral, let sødme.
Krybeklokke, Campanula portenschlagiana – blomster og blade: Mild, sød.
Prydjordbær, Fragaria x hybrid ’Lipstick’ – blomster: Sødlig, mild.
Skovjordbær, Fragaria vesca – bær og blomster: Sød, krydret.
Smalbladet klokke, Campanula persicifolia – blomster og blade: Mild, sød
Fuchsia triphylla – frisk, syrlig-sød
Kinaløg, Allium tuberosum – blomster: Skarp sød. Blade: Hvidløg.
Løgkarse, Alliaria petiolata – krydret løgsmag.
Allium ’Sugar Melt’ – mild, cremet.
Kantet løg, Allium senescens – skarp, mild bitter smag.
Nikkende løg, Allium nutans – mild cremet smag.
Broget skvalderkål, Aegopodium podograria var. variegata – bitter, krydret smag.
Lodden løvefod, Alchemilla mollis – unge blade: Tør, bitter.
Haveløvemund, Antirrhinum majus ’High Mixture’, lilla – blomster: Bitter, ærteagtig smag.
Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula ’Ildkongen’ – kronblade: Bitter og ret sød.
Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula ’Jolly Jester’ – kronblade: Bitter og lidt sød.
Toårig natlys, Oenothera biennis – frøkapsel: Bønneagtig smag. Blade: Ærteagtig, cremet.
Citrontimian, Thymus x citriodorus – citronsmag.
Romersk syre, Rumex scutatus – blade og skud har frisk, syrlig smag.
Gul surkløver, Oxalis spiralis subsp. vulcanicola – syrlig smag.
Knoldbegonie, Begonia x tuberhybrida ’Large Double White’ – blomster: Citron.
Knoldbegonie, Begonia x tuberhybrida ’Large Double Red’ – blomster: Grapefrugt.
Havesyre, Rumex acetosa ’Abundance’ – citronagtig.