Der er en særlig glæde ved at høste sine egne krydderurter og grøntsager. Det er sjovt at så, vente på, at frøene spirer, se planterne udvikle sig og ikke mindst høste og bruge dem. Egne grønsager smager helt fantastisk og fås ikke friskere, og du ved, hvordan de er dyrket.
Nogle grøntsager er nemme at så og giver et godt udbytte, mens andre er mere krævende, og høsten kan være usikker. Vælger du de nemme (se skema), kan du selv med et lille tidsforbrug høste friskt spiseligt grønt. Radise er en af de tidligste grøntsager, du kan så og høste. Husk at tynde ud mellem planterne. Hjemmedyrkede radiser smager stærkt og godt! Andre tidlige, nemme og hurtigvoksende grøntsager er spinat, salat, gulerødder og ærter. Hvis du vil forlænge høstsæsonen, kan du så dem ad flere omgange, så du kan høste flere gange i løbet af sæsonen. Spiseløg som gule løg, rødløg og zittauerløg er også en nem afgrøde, du kan høste af til salatskålen. Løgene sættes i april-maj og kan høstes juli-august.
Hvis du ønsker at slippe for at grave eller fræse jorden, er no dig-metoden et godt bud. Princippet i denne metode er, at jorden dækkes året rundt, bortset fra når der skal sås grøntsager. Så fjernes plantematerialet over rækkerne, hvor frøene sås. No dig-metoden udnytter jordens naturlige fauna. Når regnorme graver sig gennem jorden, spiser de organisk materiale, som nedbrydes i deres tarm, blandes med slim og udskilles. Ved denne proces flyttes det organiske materiale fra overfladen ned i jorden, hvor alt blandes og bliver til muldjord. Derfor behøver du ikke at gennemgrave bedene som i en traditionel køkkenhave.
Prøv også: Guide til at dyrke jordbær i krukker