Vidste du, at et rum som udgangspunkt har brug for hele fem lyskilder for at være ordentligt oplyst? For at få det bedste lys skal du også gå efter forskellige typer af lamper, som opfylder forskellige behov: For eksempel loftslamper, som giver generel belysning, bordlamper, der skaber hygge, og væg- eller gulvlamper, som kan give fokuseret lys, når der er behov for det.
En god gulvlampe er næsten uundværlig, hvis du har et hyggeligt læsehjørne, hvor du har brug for ekstra lys. På mange udgaver kan du justere skærmen, så lyset peger perfekt ned i din bog eller dit magasin. Vær også opmærksom på at vælge en pære, som giver et skarpt og præcist lys, så du ikke får ondt i øjnene.
Gulvlamper er dog også perfekte til at skabe hygge i et rum. Har du et mørkt hjørne i stuen eller soveværelset, så kan du sætte det i spil i indretningen med en gulvlampe. Her vil udgaverne med skærme i for eksempel rispapir være perfekte til at give et hyggeligt og diffust lys.
Vi har samlet 13 forskellige bud på gulvlamper, så du kan finde netop den, der vil passe bedst til dit behov.
Foto: Kia Hartelius - Fern Studio
En gulvlampe, hvor du kan fokusere lyset, er et oplagt valg, hvis du vil dedikere et område i stuen til læsning. Standerlampen er fra Anglepoise.
Foto: Stine Christiansen
Har du et "dødt" område i stuen, som er svært at indrette, så kan en gulvlampe være et oplagt valg. Her skaber den antikke gulvlampe hygge i hjørnet af spisestuen, som ellers ville være svært at aktivere i indretningen.
Foto: Anitta Behrendt
Det kan godt betale sig at investere lidt ekstra i en klassisk gulvlampe, som du ved, du ikke bliver træt af, og som kan passe ind i mange forskellige rum og indretningsstile. Her er det en designklassiker fra Le Klint.
Foto: Stine Christiansen
Vælg en gulvlampe, som matcher andet af stuens interiør, for at skabe sammenhæng i indretningen.
Foto: Christina Kayser O.
En gulvlampe behøver ikke at være en klassisk standerlampe! Denne udgave fra Petite Friture er et skævt indslag i indretningen, som samtidig skaber masser af hygge.
Foto: Stine Christiansen
Har du brug for ekstra lys i et område af stuen, hvor der i forvejen sker meget, så gå efter en gulvlampe, som ikke larmer for meget. Klassikeren fra Arne Jacobsen gør ikke meget væsen af sig, men uden at gå på kompromis med æstetik og funktion.
Foto: Martin Sølyst
Brug din gulvlampe til at skabe masser af personlighed i indretningen, som det er tilfældet her, hvor vintagelampen fra Stockholms Auktionsverk med sin bølgede skærm bryder med stuens mere klassiske former.
Foto: Kira Brandt
Er din gulvlampes primære funktion at skabe stemning, så kan du med fordel gå efter en skærm i glas samt tilføje en pære med lav lumen (mellem 125-470). Standerlampen er fra Nuura.
Foto: Martin Sølyst
Udover at forsyne dit hjem med lys skal din gulvlampe også helst være rar at kigge på: Og denne særudgave fra PH med røgfarvet glas opfylder begge behov.
Foto: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm - Another Studio
En gulvlampe i papir er perfekt til at skabe et blødt og diffust stemningslys i stuen. Akari-lampen er købt hos Paustian.
Foto: Mia Mortensen
Lampeklassikeren Panthella fra Verner Panton er en genganger, når det kommer til gulvlamper i de danske hjem. Du kan være heldig at finde den brugt – eller måske hos familiemedlemmer, som er villige til at lade den gå i arv.
Foto: Peter Kragballe
Er lampebudgettet ikke så højt, så gå på jagt efter gamle gulvlamper på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Ofte kan man være heldig at finde fine retro-bud til ikke ret mange penge. Husk at være opmærksom på, om ledninger og stik er intakte - ellers skal de skiftes. Det er heldigvis relativt let at gøre, og så er din standerlampe så god som ny.
Foto: Peter Kragballe
En markant gulvlampe er næsten som et møbel i sig selv og kan som her være med til at give indretningen både personlighed og karakter.