Havekalenderen

Havekalender | Uge 32

24.06.2021
24.06.2021 - af: Redaktionen. Foto: Frank Kirkegaard, Kira Brandt.
Sommeren byder stadig på guld i form af høsteklare afgrøder, men med sensommerens komme dukker opgaver op på tjeklisten, der har med sæsonens afslutning at gøre — her får du inspiration til ugens gøremål i haven.

Man skal takke morgenvinden, der har plyndret din have - i din hånd er rosen endnu smukkere end på grenen. - Naziri (persisk digter)

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 32

Tjeklisten:

  • Fyld plænens skaldepletter
  • Høst de modne majs
  • Så vinterens salatskål
  • Energi til bønnerne
  • Læg ridderstjerne i seng

Fyld plænens skaldepletter

Det er et ideelt tidspunkt at så græs, for frøene spirer godt i varmen. Allerbedst er det, hvis der også er lidt regnskyer i horisonten, for græsset har også brug for lidt vand for at komme i gang. Afspær det område, du sår på, de næste seks uger, så det nye græs får optimale vilkår for at få fat. Der er flere forskellige sorter græsfrø i handelen, er du i tvivl om, hvilken type du allerede har, så tag eventuelt en lille tot plæne med på planteskolen og få hjælp til at finde de matchende frø.

Nu kan du høste de modne majs

Høst de modne majs

Dyrker du majs i haven, er de ved at være modne nu. Høst og spis dem så snart, de er klar. Lader du dem sidde for længe, bliver majs­kernerne tørre og seje at tygge i. Det er nemt at se, om kolberne er klar til høst: Det er de, når ”dusken” i spidsen af kolben begynder at tørre ind og se vissen ud.

Så vinterens salatskål

Såkaldte vintersalater er bladgrønt, der kan bruges ligesom salat, men i modsætning til den kan holde til kuldegrader helt ned til -5°. Mange af salaterne tilhører kålslægten og har en mild kålsmag. Så dem nu, mens jorden stadig er lun, og køkkenhaven efterhånden ryddes for andre afgrøder. Prøv fx asiatisk bladgrønt som pak choi, komatsuna, tatsoi eller shungiku.

Energi til bønnerne

Knib spidsen af pralbønner, når de når toppen af deres stativ eller støtte. Så vokser planten sig ikke for stor, og bruger i stedet kræfterne på at sætte mange bønner.

Læg ridderstjerne i seng

Ridderstjerne, Hippeastrum, (som populært kaldes amaryllis, selv om de ikke længere regnes til denne slægt) skal have afbrudt væksten nu, hvis du gerne vil have dem i blomst igen til jul. Hold inde med vanding og stil potten et mørkt sted (du kan grave løget op, hvis du vil sikre dig imod, at det rådner). Bladene skal blive siddende og have lov til at visne ned af sig selv. Løgene skal hvile i otte uger, og er så klar til igen at blive drevet i blomst.

Sponsoreret indhold