Norske klejner er ikke det samme som almindelige klejner. De er større, blødere, bagt med gær og spises ofte med glasur eller flormelis på.
Af Cecilie Svensson10.11.2021Foto: Stine Christiansen
10 personer
Klejner
100 g blødt smør
1½ dl vand
50 g gær
1 usprøjtet citron
2 æg
75 g rørsukker (eller almindeligt sukker)
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. stødt kardemomme
1⁄4 tsk. fint salt
500 g hvedemel
Desuden:
1 l vindruekerneolie (eller anden smagsneutral olie)
1 dl flormelis
Sådan laver du norske klejner
Smelt smørret, tilsæt vandet, og opløs gæren heri.
Riv skallen af citronen.
Tilsæt æg, sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt og citronskal, og rør det sammen.
Kom hvedemel i blandingen lidt ad gangen – den må ikke blive for tør.
Ælt dejen til en blank og smidig dej – gerne på maskine med dejkrog – og lad den hæve tildækket i 45-60 minutter, til den har dobbelt størrelse.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 10 x 40 cm med en tykkelse på ½ cm.
Skær rektanglet i 10 strimler a 4 cm’s bredde, og skær et snit på ca. 7 cm på langs i midten af hver strimmel.
Vrid strimlerne til klejner ved at trække den ene ende af strimlen igennem snittet i midten og ud på den anden side.
Læg de vredne klejner på bordet, og dæk dem med et fugtigt, opvredet klæde.
Desuden: Varm olien op i en lille gryde med høje kanter. Olien skal være omkring 175-180° – tjek med et stegetermometer, eller kom en lille terning franskbrød i olien. Bliver den gyldenbrun i løbet af 1 minut, er olien klar.
Kog klejnerne i den varme olie 2-3 stykker ad gangen. Klejnerne skal koge et par minutter på hver side og vendes undervejs, så de bliver fint gyldne og brune.
Lad klejnerne dryppe af på et stykke køkkenrulle, mens de køler af.