Giv de traditionelle brunkager et tvist med karamel og mandler. Opskriften minder om den, du kender, men giver en helt ny og lækker oplevelse.
af Camilla Biesbjerg Markussen.11.11.2022Foto: Columbus Leth.
75 stk
Det skal du bruge
125 g smør
75 g brun farin
125 g lys sirup
30 g smuttede mandler
1 tsk. stødt kanel
½ tsk. stødt nellike
¼ tsk. stødt allehånde
½ tsk. stødt ingefær
1 knsp. salt
1½ tsk. potaske
½ spsk. lunkent vand
300 g hvedemel
Karameltopping
200 g karamelchokolade (f.eks. fra Odense eller Valrhona)
1 tsk. smagsneutral oli
¼ tsk. flagesalt
100 g mandelsplitter
Sådan laver du brunkager med karamelchokolade og ristede mandler
Smelt smør, brun farin og sirup i en gryde til lige under kogepunktet. Tag gryden fra varmen. Hak de smuttede mandler fint. Bland alle krydderierne sammen i en skål. Rør herefter mandler og krydderiblanding i den smeltede smørblanding.
Opløs potaske i vand i en skål, rør det i smørblandingen, og lad den køle af i 10 minutter. Rør herefter hvedemel i dejen, til den er blank og ensartet. Tilsæt evt. lidt ekstra mel, hvis dejen stadig er klistret.
Del dejen i 2, og form dem til ruller. Pak dem ind i husholdningsfilm, og læg dem på køl i mindst 4 timer, gerne til næste dag.
Tænd ovnen på 200°. Skær brunkagedejen i tynde skiver, og fordel dem på bageplader med bagepapir. Bag brunkagerne i ovnen i ca. 8 minutter pr. bageplade, til de er let gyldne. Afkøl dem på en bagerist.
KARAMELTOPPING: Hak karamelchokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad ved lav varme. Tag skålen af varmen, og rør olie og flagesalt i. Rist mandelsplitterne på en varm og tør pande, til de er let gyldne. Smør et tyndt lag karamelchokolade på hver brunkage, og pynt med ristede mandelflager. Lad karamelchokoladen størkne inden servering.