Spiser du and juleaften, er du langt fra den eneste. Faktisk tyer over halvdelen af Danmarks befolkning til netop dét fjerkræ, når julemenuen skal på plads. Ifølge en tidligere analyse foretaget af Coop viser det sig, at 60,6 procent af danskerne spiser and juleaften.
Er du til den klassiske and, får du her opskriften på, hvordan du pifter den op ved hjælp af citron og timian. På den måde giver du den klassiske and et frisk twist, der er et godt pendant til den tunge andesovs og de brune kartofler.
Har du mod på andre sjove smagssammensætninger, så prøv denne jule-and med øl.
For mange er det mest essentielle, at andens skind bliver sprødt og kødet mørt. Det er derfor en god idé, at du propper din andesteg, så meget du kan. Det gør, at fyldet i andestegen bliver kompakt, og du undgår, at kødet bliver tørt.
Antal: 6 personer
Det skal du bruge for at lave helstegt and med citron og timian
1 and (ca. 3-3½ kg)
havsalt
1 kg danske æbler (gerne coxorange eller belle de boskoop)
1 usprøjtet citron
½ bundt timian
mel efter behov
Tør anden indvendigt og udvendigt med køkkenrulle, og gnid den herefter med salt både indeni og udenpå.
Skær æblerne i kvarte, befri dem for kernehus, og skær dem i grove tern. Bland med citron skåret ud i grove stykker, hakket timian, salt og peber.
Fyld blandingen ind i anden – det er vigtigt, at anden er stopfyldt, da fyldet er med til at holde på saften og dermed forhindrer udtørring.
Læg så anden på en rist med brystet opad, og sæt en bradepande med hals, vingespidser og kråse under risten.
Sæt anden i en forvarmet ovn ved 250°, og brun den i 15 minutter.
Tag herefter bradepanden ud, og tilsæt lidt mel efter behov. Vend det godt rundt, så det opsuger det fedt, der er dryppet ned i bradepanden.
Hæld nu 1½ liter vand i bradepanden, og sæt den ind under anden igen. Skru ovnen ned til 150°, og steg anden videre i 2-2½ time.
Den færdige and skal have et flot gyldent og sprødt skind, samtidig med at lårkødet har trukket sig op ad benet, og det skal være lige før, det falder af af sig selv.
Når anden er stegt færdig, skal du tage den ud, og lade den hvile i 20-25 minutter, inden du skærer den ud.
Imens sigtes saucen fra bradepanden over i en gryde.
Melet, som kom på i begyndelsen, skulle gerne have jævnet sovsen.
Hvis der er for meget ekstra fedt på toppen, så skum det af (det kan du gemme til anden brug). Justér evt. saucen lidt i konsistensen, hvis der er behov for det.
Smag saucen til med lidt eddike og sukker eller gastrik og salt og peber, til den er lige så god som din mors.
Skær anden ud i mindre stykker, og servér den med æbler, brun sauce, kogte og brunede kartofler.
Brun sovs til anden? Få opskriften på brun sovs på andefond her!