Pæretærte kender vi bedst fra det søde køkken, men madtærten her smager raffineret af både søde pærer og salte oste. Den skal prøves!
TEKST OG FOTO: WINNIE METHMANN 19.10.2023
Ingredienser
75 g valnøddekerner
225 g mel
1/2 tsk. salt
150 g koldt smør
1-2 spsk. iskoldt vand
Ostecreme
50 g parmesan
250 g 18 % cremefraiche
4 æg
50 g gorgonzola
Tærtefyld
1 stort rødløg
3 pærer
Smør
Salt
Peber
Frisk rosmarin
Madtærte med pærer og ost
Blend valnøddekernerne i en foodprocessor, og kom mel og salt ved.
Skær smørret i tern, og kom det i skålen. Blend, indtil dejen er helt smuldret.
Saml dejen på køkkenbordet med lidt vand. Form dejen til en kugle, læg den i en frysepose, og kom den på køl i en 1 time.
Tænd ovnen på 180 grader.
Smør en tærteform og drys lidt mel over. Tryk dejen ud i formen fra midten og ud. Skær kanterne af, og prik bunden med en gaffel. Forbag tærten i ca. 15 minutter, evt. med keramiske bagekugler i bunden.
Ostecreme
Riv parmesanosten fint, og kom den i en skål sammen med cremefraiche og æg. Rør gorgonzola ud i blandingen med en gaffel, til ostemassen er helt jævn.
Tærtefyld
Pil løget, og skær det i meget tynde skiver.
Skræl pærerne, fjern kernehusene, og skær frugten i tynde skiver.
Smelt smørret på en pande, og steg løgene bløde. Kom også pærestykkerne på panden, og lad dem stege med i 5-10 minutter under omrøring. Smag til med salt og peber.
Kom ostemassen på tærtebunden, fordel løg og pærer, og bag tærten i 25-30 minutter.
Lad tærten køle lidt af, og servér med rosmarin og lidt revet parmesan over.