Det islandske rugbrød har en smag og en konsistens, der minder lidt om pumpernikkel. I stedet for at bage det traditionelt i ovnen dampkoger man brødet over længere tid, så sukkerstofferne i brødet karamelliserer og giver en dyb, sødlig smag. Det øger desuden brødets holdbarhed.
Dampkogningen giver god mening på Island, der har mange varme kilder. Tilberedningsmetoden er et typisk eksempel på, hvordan man gennem tiden har udnyttet omgivelserne til at lave et særligt brød karakteristisk for netop dét land.
Få opskriften på saftigt hjemmebagt rugbrød med nisseøl
Rugmel har været dyrket i Norden siden stenalderen og har siden da udgjort en vigtig del af vores kost. Rug er utroligt rig på næringsstoffer og har et højt niveau af livsvigtige mineraler. Hvis du vil have et lidt lettere brød, kan det fine rugmel erstattes af hvedemel eller speltmel
1 stk.
Det skal du bruge for at lave dampet rugbrød:
Sådan laver du dampet rugbrød:
TIP! Har du ikke en gryde, som er stor nok, kan du godt genskabe konceptet i ovnen: Fyld et ovnfast fad halvt op med vand, og læg kartonerne ned i bunden. Dæk det hele godt til med sølvpapir, så dampen ikke kan slippe ud. Bag brødene ved 175°.