Desserter og kager

Derfor spiser man pandekager den sidste dag i februar

Tirsdag efter fastelavnssøndag er international pandekagedag. En dag, hvor du glædeligt kan gå ombord i stabel af varme og svampede pandekager. Her får du en traditionel opskrift på Crêpes Suzettes af den populære konditor Mette Blomsterberg.
af redaktionen 27.02.2017

Pandekagedagen stammer oprindeligt fra den kristne tradition, hvor man fastede i 40 dage op til påske, hvor søde sager og hvide råvarer som æg, hvidt mel og mælk var forbudt.

Derfor spiste man de søde sager inden fasten tog til. Pandekagedagen falder derfor altid tirsdag efter fastelavnssøndag. Der findes pandekager i mange afskygninger og utallige opskrifter. Her får du opskriften på Mette Blomsterbergs franske, klassiske Crêpes Suzettes, så du kan fejre den internationale pandekagedag med stil!

Pandekager - Crêpes Suzettes

INGREDIENSER:

Pandekager:

  • Korn af 1 polynesisk vaniljestang
  • 120 g sukker
  • 200 g hvedemel
  • 6 æg
  • 120 g smeltet smør
  • 5 dl sødmælk

Vaniljeparfait:

  • 100 g sukker
  • Korn af 1 polynesisk vaniljestang
  • 80 g pasteuriserede æggeblommer
  • 5 dl piskefløde

Appelsinsauce:

  • 200 g sukker
  • 2 usprøjtede appelsiner
  • 0,5. dl Grand Marnier
  • 150 g mandelsplitter​

LÆS OGSÅ: Få opskriften | Sund og lækker morgenmad - banan pandekager

FREMGANGSMÅDE:

Vaniljeparfait:
Stil en dyb beholder i fryseren, så den er kold, når iscremen skal nedfryses.

Pisk vaniljekorn, sukker og æggeblommer til tyk æggesnaps.

Pisk fløden til let flødeskum og vend det sammen med æggesnapsen til en ensartet iscreme. Kom iscremen i den kolde beholder og nedfrys den i minimum 3 timer.

Pandekager:
Bland sukker, vaniljekorn og mel. Pisk kraftigt med alle æggene, til dejen er helt uden klumper.

Smelt smørret på panden (vask ikke panden af bagefter). Pisk det smeltede smør i dejen. Kom til sidst mælken i under stadig piskning.

Steg minimum 12 pandekager ved god varme, til de er gyldne på begge sider. Det er ikke nødvendigt at smøre panden igen, da der allerede er rigeligt fedtstof på panden og i dejen.

Læg de bagte pandekager i to mindre stakke og pak dem efterfølgende ind i alufolie indtil anretningen.

LÆS OGSÅ: WEEKEND BITES | Hjemmebagte fastelavnsboller

Appelsinsauce:
Smelt sukkeret til gylden karamel i en lille gryde.

Vask appelsinerne godt og riv skallen fra begge med et juliennejern. Skær appelsinerne over og pres saften igennem en sigte ned i karamellen.

Tilføj Grand Marnier og den revne appelsinskal og kog det hele nogle minutter under omrøring, til noget af væden er fordampet. Tag gryden af varmen og lad saucen st. ved stuetemperatur til selve anretningen.

Rist mandelsplitterne let på en tør pande ved middelvarme - pas på, det går pludselig stærkt. Tag dem af panden og afkøl dem let.

Anretning:
Tag vaniljeparfaiten ud af fryseren og sæt den i køleskabet, mens du går videre med anretningen.

Sæt pakkerne med pandekagerne i en 200 grader varm ovn i 7-8 minutter, til pandekagerne er godt lune. Tag dem ud af ovnen og fjern alufolien.

Fold de lune pandekager sammen i kvarter og anret dem på de tallerkener eller det fad, de skal serveres på - 2 stk. per person.

Giv appelsinsaucen et kort opkog og kom den ud over de lune, foldede pandekager.

Lav kugler eller 'æg' af vaniljeparfaiten med en spiseske, der er dyppet kort i kogende vand, og læg et 'æg' oven på pandekagerne. Drys med ristede mandelsplitter og server straks.

LÆS OGSÅ: WEEKEND BITES | Mille-feuille med vaniljecreme og hindbærcoulis

Sponsoreret indhold