Desserter og kager

Honningkage bagt som små hjerter

En opskrift på honningkage formet som små hjerter - det perfekte match til julens gløgg.
af Mai Knauer / Foto: Columbus Leth29.11.2017

For mange er honningkage noget, der kun bliver spist til jul, og du støder derfor sjældent på honningkager på andre tidspunkter af året.

Tager du til den sønderjyske by Christiansfeld, vil du derimod opdage, at honningkage er omdrejningspunktet for hele byen.

De gamle traditioner i den lille by har sørget for, at byen er kommet på UNESCO's verdensarvsliste, der har fået folk fra hele verden til at valfarte til Christiansfeld for at blive klogere på byens historie, se på arkitekturen og spise honningkager.

Honningkage er byens varetegn

På et gadehjørne midt i byen ligger Danmarks ældste honningkagebageri, Brødremenighedens Honningkagebageri, hvor der hver dag bliver bagt honningkager der tager sit afsæt fra en gammel intern opskrift fra 1700-tallet.

Til trods for, at honningkagen kan spores flere hundrede år tilbage, er der ikke lavet meget om på den sidenhen.

I dag er mange honningkager enten fyldt med smørcreme eller abrikosmarmelade – noget man ikke havde adgang til i sin tid, og derfor et af de centrale ting, der er ændret ved den oprindelige honningkage.

Se blandt andet denne opskrift på honningkage med appelsin-smørcreme.

Den mest klassiske form for honningkage er honninghjertet, der for mange betyder et hjerte dyppet i chokolade og pyntet med et glansbillede, der typisk er et billede af en julemand.

Denne opskrift tager dog udgangspunkt i hvid glasur som pynt på hjerterne. Vil du hellere have chokoladeovertræk på din honningkage, kan du smelte noget mørkt chokolade over et vandbad og pensle hjerterne med chokolade.

Det vigtigste at have in mente når du skal lave honningkage, er, at det tager lang tid. Jo længere tid dejen får lov til at stå før brug, jo bedre bliver honningkagerne. Denne dej kan du dog nøjes med at forberede dagen inden.

Prøv også: Mette Blomsterbergs opskrift på gulerodskage

Opskrift på honningkage bagt som små hjerter

Antal: 50 stk.

Det skal du bruge for at lave honningkage bagt som små hjerter

  • 125 g smør
  • 150 g honning
  • 150 g brun farin
  • 1 tsk. kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 2 æg
  • 600 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • flormelis

Sådan laver du honningkage bagt som små hjerter

  1. Kom smør, honning og brun farin i en gryde, og smelt det langsomt. Rør massen sammen, og hæld den op i en skål.
  2. Rør krydderier i, og lad blandingen afkøle helt.
  3. Rør æggene ned i honningdejen.
  4. Bland 500 g mel med bagepulver, og rør det i blandingen.
  5. Tilføj resten af melet lidt efter lidt. Dejen skal være smidig og ganske blød.
  6. Kom dejen i plastikpose, og stil den koldt natten over eller i mindst 3 timer.
  7. Tag dejen ud af køleskabet, og sæt ovnen på 190°.
  8. Del dejen i 2-3 stykker, og rul den ud på et bord. Lad dejen være cirka 8 mm tyk.
  9. Tryk dejen ud med en hjerteform, Ø ca. 6 cm, og læg stykkerne på en bradepande med bagepapir.
  10. Bag kagerne i ca. 10 minutter, og afkøl dem derefter.
  11. Bland flormelis med vand, kom glasuren i en sprøjtepose, og pynt kagerne, når de er kølet af.

Find flere opskrifter på julens søde sager i galleriet nedenfor!

10 fantastiske julekager

Sponsoreret indhold