Mad

OPSKRIFT | 4 simreretter

Når vejret viser sig fra sin voldsomme side, er det rart at kunne få varme, vitaminer og velsmag fra rigtig vintermad i form af simreretter.
Af Camilla Zarah Lawes, Susanne Palmqvist og Louisa Lorang - Foto: Lars Ranek, Henrik Freek Christensen og Anders Schønnemann22.01.2016

4 simreretter

Vinterkulden har for alvor bidt sig fast og derfor frister de varme simreretter ekstra meget. Vi har fundet fire middagsretter, der gør godt helt ind til benene og som – stort set – passer sig selv.

LÆS OGSÅ: OPSKRIFT | Sund matcha-chia-grød

Lammeskank med abrikoser

Til 4 personer

INGREDIENSER

  • 4 lammeskanke a 400 g
  • 4 spsk. solsikkeolie
  • 2 hele hvidløg, flækket igennem
  • havsalt og friskkværnet peber
  • 4 stilke rosmarin
  • 1 flaske rødvin
  • 2 store gulerødder
  • ¼ knoldselleri
  • 2 løg
  • 20 hele tørrede abrikoser
  • 4 stilke timian
  • ½ l lammefond
  • ½ l hønsefond
  • 1 spsk. smør

TIL KARTOFFELMOS

  • 4 bagekartofler, skrællede og delt i mindre stykker
  • 50 g smør
  • 1-2 dl sødmælk
  • havsalt og friskkværnet peber

PYNT

  • 6 tørrede abrikoser, timian

FREMGANGSMÅDE

Skær 1-2 cm af kødet i toppen, så benet er frit. Rids fedtet med en skarp kniv. Brun benene i en stor gryde med varm olie sammen med hvidløgene. Krydr godt med salt, peber og rosmarin. Hæld rødvin på, og lad det koge ind til halvdelen. Vask og skræl grøntsagerne, og skær dem i grove stykker. Kom dem i retten sammen med abrikoserne og timian. Tilsæt de to slags fond. Spæd op med vand, så kødet er dækket. Lad retten simre under låg i 1-1½ time, til kødet er mørt.
Tilbered kartoffelmosen: Kom kartoflerne i en gryde, dæk med vand, og kog dem helt møre. Hæld vandet fra, rør smør i sammen med mælk, og krydr godt med salt og peber. Tag kødet fra, si saucen, og kog den i ca. 6 minutter. Tilsæt fintskårne abrikoser, og kog i 1 minut mere. Montér saucen med koldt smør, og tilsæt små buketter af timian. Servér en hel skank til hver, pynt med timian og hakkede abrikoser, og giv sauce og kartoffelmos til.

Karry med lam og løgsauce

Til 4 personer

INGREDIENSER

  • 300 g lam i terninger
  • olivenolie
  • 3 løg i tynde både
  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. revet ingefær
  • 2 fed hvidløg, hakkede
  • 1 tsk. gurkemeje
  • ½ tsk. cayennepeber
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 spsk. garam masala
  • 4 tomater i terninger
  • 2 dl kokosmælk

TILBEHØR

  • koriander
  • kogte fuldkornsris
  • chutney

FREMGANGSMÅDE

Brun lammekødet i olie i en stor, varm gryde. Tag det op. Sautér løgene bløde i smør og olivenolie i 5 minutter, uden at de tager farve. Kom kødet tilbage i gryden, og lad det hele snurre i 15 minutter – stadig uden at løgene tager farve. Tilsæt ingefær, hvidløg, gurkemeje, cayennepeber, koriander og garam masala, og lad det varme op kort. Tilsæt tomater og kokosmælk, og lad retten simre i yderligere 45-60 minutter, eller til lammet er mørt. Tilsæt vand undervejs, så det ikke koger tørt. Smag til med salt. Servér lammegryden med koriander, ris og chutney.

Hvid bønnesuppe

Til 4 personer

INGREDIENSER

  • 200 g hvide bønner, udblødt natten over
  • 1 laurbærblad
  • 200 g skrællede kartofler
  • 3 stilke bladselleri
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • olivenolie
  • evt. 100 g pancetta
  • 2 l grøntsagsbouillon fx Herbamare
  • 4 kviste timian, bundet med kødsnor
  • salt og peber

TIL TOPPING

  • 100 g mandler
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt
  • 1 bundt oregano
  • citronsaft

TILBEHØR

  • groft brød

FREMGANGSMÅDE

Skyl bønnerne, og kog dem i usaltet vand med et laurbærblad under låg i 40 minutter. Når de har kogt, drænes vandet fra, og laurbærbladet kasseres. Skær imens kartoflerne i terninger. Hak bladselleri, løg og hvidløg, og sautér det hele i rigelig olivenolie i en stor gryde. Skær pancettaen i tynde strimler, og kom dem med i gryden. Lad det hele sautere i 5-10 minutter under omrøring. Det skal ikke tage farve. Hæld bouillonen på, og kom bønnerne i sammen med timiankvistene. Lad suppen simre under låg i ca. 30 minutter, eller til alle grøntsagerne er helt møre. Rist mandlerne i lidt olie med salt på en varm pande. De skal blive gyldne og sprøde. Lad dem køle af, og hak dem groft. Kassér timiankvistene, og blend suppen med en stavblender. Smag til med salt og peber. Vend de ristede mandler med oregano og citronsaft, og servér suppen i varme, store skåle toppet med oregano og mandler samt lidt olivenolie.

Bouf bourguignon med bagt mos

Til 4 personer

INGREDIENSER

  • 1 kg oksebov eller tykkam
  • 2 spsk. hvedemel
  • salt og friskkværnet peber
  • 2-3 skalotteløg eller 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1 porre
  • 250 g tørsaltet bacon
  • 2 spsk. olie til stegning
  • 4 dl rødvin, fx bourgogne
  • evt. 2 dl øl
  • 1-2 dl oksebouillon
  • 2 kviste frisk timian
  • 2 stilke persille

TIL GRØNTSAGSFYLD

  • 12 små snackgulerødder
  • 400 g små champignoner
  • 15 små skalotteløg
  • 15 g smør til stegning

TIL BAGT MOS

  • 1 kg kartofler til mos
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 1 æg
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk. friskhakket persille
  • 8 kokotter eller små gryder

FREMGANGSMÅDE

Skær kødet i store tern, og vend det i mel blandet med salt og peber. Snit løg, hvidløg, gulerødder og porre groft. Skær bacon i tykke strimler, og steg dem i olie i en tykbundet gryde. Tag dem op. Brun kødet. Tag det op. Fjern evt. lidt af fedtet, og steg alle grøntsagerne. Tilsæt kød og bacon, og hæld vin og evt. øl over. Kog i 5 minutter. Tilsæt bouillon, krydderurter, salt og peber, og skru ned. Lad det simre under låg i 1½-2 timer. Tag timian og persille op af gryden, og smag saucen til.

Grøntsagsfyld: Rens gulerødder og champignoner, og pil løgene. Kog gulerødderne i 4-5 minutter. Steg løgene møre i smør ved svag varme. Steg champignonerne i 1-2 minutter. Vend grøntsagsfyldet i retten lige før servering.

Bagt mos: Skræl kartoflerne, og skær dem i tern. Kog dem møre uden salt. Hæld vandet fra (gem dog lidt), og mos kartoflerne groft. Rør mosen blød med olie, æg, salt, peber, persille og evt. lidt af vandet. Fordel mosen i 8 kokotter/små gryder, og dryp med olie. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.

Velbekomme!

LÆS OGSÅ: IN guider til en varieret kost

Sponsoreret indhold