Slow cooking er særligt en efterårsdisciplin, der på mange måder gør det nemmere og mere lækkert, at tilberede måltidet.
Men man skal have planlagt lidt og gå i gang i god tid, da kødet skal have nogle dage til at blive rigtig lækker i saltblandingen. Derfor skal du marinere kødet allerede mandag aften, hvis du eksempelvis vil nyde retten lørdag. Imens kan tiden jo heldigvis bruges til andre sjove ting – det er endnu én af fordelene ved slow cooking!
Denne salat indeholder dertil ingefær, som er kendt for sine mange velgørende egenskaber. Læs mere om ingefær længere nede i artiklen og læs også 7 gode grunde til at spise ingefær eller få opskriften på nemme ingefærshots.
Opskrift til 4 personer
INGREDIENSER:
Salat:
Dressing:
LÆS OGSÅ: WEEKEND BITES | Kimchi – Ingefær og syltede grøntsager
FREMGANGSMÅDE:
Dag 1:
Rist korianderfrø, fennikelfrø og enebær på en tør pande, indtil de begynder at dufte. Knus dem let i en morter og bland dem herefter med ingefær, salt og sukker. Fordel blandingen ud over kødet i et fad, og stil fadet overdækket i køleskabet natten over.
Dag 2-5:
Dagen efter har krydderier og salt forvandlet sig til en lage. Vend kødet en omgang, og fordel lagen ud over kødet igen. Vend kødet hver dag i de næste 5 dage – så er kødet klar til servering. Skrab lidt af krydderierne af, inden du skærer okseinderlåret i tynde skiver til salaten.
Dressing:
Kom ingefær, sukker, chili, et helt hvidløgsfed, soja og eddike i en gryde. Kog blandingen op, og kog den ind til det halve. Lad den køle lidt af og pisk til sidst olien i dressingen.
Salat:
Vask pærer og jordskokker grundigt og skær dem i helt tynde skiver med mandolinjern eller en skarp kniv. Læg pære- og jordskokkeskiver i en skål, og vend dem med sesam, tynde skiver gravad oksefilet og lidt af soja-ingefærdressingen. Anret salaten på et fad eller på tallerkener, dryp med lidt ekstra dressing, og drys med plukket kørvel. Server salaten som en forret, en selvstændig frokostret eller som en del af et større måltid.
Det er ingefærplantens rod, som er kendt som både krydderi og for dens velgørende egenskaber. I Asien har roden eksempelvis været brugt til lindring af infektioner, gigtsmerter og kvalme i tusindvis af år. Selvom mange anerkender ingefærroden for dens antiinflammatoriske effekt, er den ikke medicinsk bevist. Til gengæld har ingefær med al tydelighed en umiddelbart forfriskende effekt brugt som krydderi i både mad og drikke.
Frisk ingefær har en intens smag. Du kan rive, snitte eller hakke roden og bruge den i wokretter, i dressinger, syltet eller i friskpresset grøntsagssaft. Prøv også friskrevet ingefær over ovnbagte gulerødder, selleri og rødbeder. Foruden en markant smag, forstærker det også grøntsagernes smag. Den tørrede, stødte ingefær, som du køber i krydderiposer, egner sig bedst som krydderi i kager og andet bagværk, men kan også bruges i marinader.