Variation og fornyelse er godt, men når det kommer til julens traditionsrige småkager, må alt gerne være, som det plejer. Derfor får du her vores bedste opskrift på klassiske vaniljekranse.
Af Cecilie Svensson.17.11.2021Foto: Stine Christiansen.
50 stk
Ingredienser
Ca. 180 g mandler (skal svare til 150 g smuttede)
1 vaniljestang
375 g koldt smør
500 g hvedemel
350 g sukker
1 stort æg
2 æggeblommer (eller 1 bæger pasteuriserede)
1 tsk hjortetaksalt
Sådan laver du vaniljekranse
Smut mandlerne og hak dem og vaniljestangen i en foodprocessor, indtil blandingen er som groft mandelmel. Hæld det i en skål.
Skær smørret i tern, og bland det med mel i foodprocessoren, til blandingen er omtrent som rasp.
Bland alle ingredienser, og ælt dejen sammen, til den er ensartet.
Lad dejen hvile koldt til næste dag, og kør den så igennem kødhakkemaskinen med stjernetylle på. Alternativt kan du rulle dejen i lillefingertykke pølser.
Form dejen til ringe på Ø ca. 4 cm. Bag vaniljekransene i ovnen ved 180° i ca. 5 minutter, til de er let lysebrune. Hold øje med dem, for ovne er forskellige.
Lad dem køle helt af på en rist, før du lægger dem i kagedåser.