Har du flere bær i haven, end du kan nå at spise, er det lækkert at trylle dem om til marmelade. Det er nemt at sylte selv – du skal blot bruge bær, sukker og en gryde samt lidt krydderier, hvis du synes, at marmeladen skal smage af lidt ekstra.
Her tager vi udgangspunkt i blåbær, men du kan bruge den samme opskrift med alle bær fra haven kan bruges, eller du kan bruge frosne bær. Husk at smage på marmeladen undervejs, for måske skal der mere sukker i, hvis du f.eks. bruger syrlige brombær i stedet for blåbær.
1-2 glas.
TIP: Du kan sagtens erstatte syltesukker med almindeligt sukker – det tykner bare ikke lige så hurtigt, og måske skal der lidt mere i.
I sensommeren og i efteråret er det syltetid, da de fleste bær modnes her. Selvfølgelig afhænger det ofte lidt af sorter, men hvis du tager et kig i tabellen herunder, kan du hurtigt få en fornemmelse af, hvornår de enkelte bær modnes og kan høstes.
I dag er ordene klitret ret meget sammen, men førhen var det konsistensen, der afgjorde om det var marmelade eller syltetøj. Syltetøjet var det tyndere imens marmeladen var mere stiv i det. Ift. de produkter vi køber i supermarkedet, så er det noget lovgivning, der afgører, om det er det ene eller det andet. Der skal nemlig føre mindst 45% frugt i før at det er marmelade, imens syltetøj kan nøjes med bare 35 % frugt.
Kilde: denstoredanske.lex.dk