Når hylden blomstrer snehvidt omkring midsommer, er det med at plukke løs af de florlette skærme: De velduftende blomster kan nemlig nemt trylles om til sød og delikat hyldeblomstsaft. Saften smager både skønt i sig selv, men kan også pifte et glas kølig hvidvin eller en sommerdrink gevaldigt op.
Der findes mange måder at lave en god hyldeblomstsaft på. Her får du vores favorit! Opskriften giver ca 1½ liter saft.
TIP: Hvis du ønsker en mere gylden saft, kan du bruge brun farin i stedet for rørsukker.
Hjemmelavet hyldeblomstsaft kan holde sig på køl i op til et par måneder, hvis du sørger for at skolde flaskerne godt – eventuelt længere, hvis du bruger atamon som konserveringsmiddel.
Et godt tip kan dog være at fryse den saft, som ikke drikkes i løbet af et par uger. Frys den for eksempel ned i isterningebakker, så du løbende kan tage en lille mængde op til saft eller drinks.
Vores udgave af hyldeblomstsaft er lavet med sukker, men du kan også nemt lave sukkerfri variant. Prøv for eksempel at søde saften med stevia, fibersirup eller sukrin svarende til den angivne sukkermængde i stedet. Vær dog opmærksom på, at holdbarheden nedsættes betydeligt, hvis du ikke bruger almindelig sukker. Hjemmelavet hyldeblomstsaft uden sukker kan kun holde sig omkring en uge på køl.
Fælles for alle opskrifter er, at du skal plukke blomsterskærmene, når de netop er sprunget ud. Når du er hjemme igen i køkkenet, afstilkes de så godt du nu kan, så der ikke kommer for meget af stilkene med (så undgås for mange bitterstoffer). Du behøver såmænd ikke at vaske dem, hvis du blot husker at plukke dem i mosen, på engen, langs marken m.v. – og ikke lige ved en forurenet vej. Nej, skønne økologiske hyldeblomster skal det være.