Spæde rødder i honningdressing
Lammetagine med honning og grønt
Honning i flere farver
Rasp, kløver og frugttræer giver en lys og mild honning. Lyng giver en ravfarvet honning med en karakteristisk smag, og akaciehonning er klar, mild og flydende. Om honning bliver fast, blød eller flydende, afhænger af hvilken slags blomster, bierne har besøgt. Honning høstet om foråret er som regel lys i farven og mild i smagen. Om efteråret er honningens farve mørkere, og smagen er mere krydret. I Rørvig er der masser af raps, så her høster man primært rapshonning. I foråret er honningen hvid, mild i smagen og bliver hård.
Vidste du at...
Mennesket har formået at gøre honningbien til et husdyr, og nogle biavlere kan endda forstå biernes sprog. Man har sporet bikuber 5.000 år tilbage hos ægypterne. Honning har altid været eftertragtet, og i dag har bierne fået en renæssance, og man finder biavlere både i byerne og på landet.
Så skal der høstes
Honningen er klar til at blive høstet, når bitavlen er forseglet med et vokslag, der skrælles af med kniv. Tavlerne sættes direkte i en honningslynge, og honningen slynges, mens den er lun, og flyder fra tavlen direkte ned i en grovsi, og derefter kommer honningen igennem en finere si. Honningen hviler i et døgns tid, hvorefter overfladen skummes ren for urenheder.
En stor familie... Der er 60.000 bi er i et bistade.
Hele familien består af:
Kilde: Danmarks Biavlerforening
En lille biting...
Der findes ca. 6 mia. honningbier i Danmark.
En bi flyver 30.000 km på en liter honning.
En bifamilie bruger 8 kg honning som 'flybrændstof' for at lave 1 kg honning til biavleren.
Uden bier ville vi ikke kunne høste lige så meget frugt og se lige så mange blomster.
Bier stikker kun, når de føler sig truet. Når en bi har stukket, mister den sin brod og dør.
Kilde: Danmarks Biavlerforening