Ribs er vidunderlige, ikke bare fordi de syrlige, røde bær er lækre og gode i en hel stribe af retter, men også fordi det nok er en af de absolut nemmeste bærbuske at dyrke. Læs med om, hvordan du gør, og få vores bedste opskrifter med ribs i bunden af artiklen!
Ribs kan klare næsten al slags vejr og tåler både sol og skygge, men trives bedst i fuld sol, hvor udbyttet bliver størst. Jordbunden må gerne være sandet og humusrig, men ribs kan næsten vokse overalt, så længe jorden ikke er tør. Tilfør kompost hvert forår - så får du ekstra gode ribs!
Det er nemt at få ribs til at formere sig. Du kan gøre det både med vinterstiklinger og sommerstiklinger. I løbet af et-to år har du nye planter klar til udplantning. Klip altid stiklingerne på de nyeste grene og gerne kun det yderste af grenene, da de lettest slår rod. Gamle grene slår ikke så nemt rod.
Ribs fås både hvidgule og røde. Ud over farveforskellen smager de forskelligt, og de blomstrer og modnes forskelligt, nemlig i løbet af juli og august. De hvide ribs er sødere end de røde, og bliver ikke taget af fuglene. Man skelner typisk mellem tidlige, mellemtidlige og sene sorter af ribs.
Tidlige sorter af ribs er 'Stanza' (røde), hollandsk sort, som giver lange, flotte klaser med et middel udbytte, der høstes omkring 1. august. Bærrene er syrlige, så tilbered dem gerne med sukker. 'Jonkheer van Tets' (røde) giver et middel udbytte. Bærrene er søde.
Mellemtidlige sorter af ribs er 'Hvid hollandsk', som smager herligt direkte fra busken. Udbyttet er ikke så stort. I 'Rondom' (røde) sidder bærrene tæt i lange klaser, og her er udbyttet højt, og der er god syrlig smag, som dog godt kan tåle lidt sukker. Sene sorter af ribs er 'Rolan', som får søde røde bær. Giver et herligt stort udbytte.
Ovenstående ribssorter kan fås i hele landet. Du kan købe nye spændende sorter, som ikke kan fås på almindelige planteskoler, hos blomstergaardenvedviborg.dk.
Beskæring har til formål at holde planten ung, at opnå større klaser og bevare en sund plante. Udbyttet er størst på andet- og tredjeårsgrene. Det er derfor en god idé at fjerne de to ældste grene hvert år helt nede ved jorden, fra busken er tre-fire år gammel. Der skal altid være otte grene på hver busk. Grene, der vokser på jorden, skal fjernes hvert år. Beskæringen kan ske umiddelbart efter høst og frem til midten af september.
Få opskriften på den lækreste mazarin med hindbær og ribs lige her! Kagen serveres med citroncreme og mynte.
Findes der noget bedre end kage og sommerbær i én og samme mundfuld? Lad syrlige ribs gemme sig i en blød dej, og glæd dig selv og dine nærmeste med svampede, lune muffins.
Når buskene bugner af friske, danske sommerbær er det bare med at plukke løs og lave overdådige sommerkager. Her bruger vi både hindbær og ribs i lækre crumblesnitter.
Muffins er en evig succes, men behøver aldrig at blive kedelige. Prøv denne opskrift med ribs, der med garanti vil kvikke dine muffins op!
Hindbær har en sødlig smag og en skarp og syrlig undertone, som gør den perfekt til saft. Se her, hvordan du laver den gode klassiker i en endnu bedre hjemmelavet variant!
Slå butikkernes iskort af pinden med hjemmelavede ribsispinde. Bag det søde, sprøde karamelovertræk gemmer sig en syrlig-sød ribsis.
Når solen skinner er det skønt med en kold is eller læskedrik. Prøv italiensk granita, som er en blanding af begge dele og som kan serveres som dessert - eller drink hvis du tilsætter spiritus.
Relish med ribs er en skøn kombination af sødt, surt, krydret og stærkt, som egner sig formidabelt som tilbehør til grillet kød og fisk.
Ribskagen her er en super opskrift, der sikrer, at du får brugt nogle af dine friske ribs fra haven. De syrlige bær smager skønt sammen med lakrids, og det vil dine gæster helt sikkert også synes. Få opskriften her!
Strammer bikinien en smule? Pyt, for vi har lavet en sommerfrisk ribskage med et minimum af fedt og sukker, så du kan nyde det søde liv med god samvittighed!
Lad de farvefine bær være omdrejningspunkt for sommerens lækkerier. Denne cremede is er lavet på 10 minutter og proppet med ribs og hindbær!
Du kan servere alle former for milde oste til salaten.
Få opskriften på den lækreste, svampede blondie med hvis chokolade og rysteribs lige her!
Pavlova og roulade - to kagegode ting vi ikke kan få nok af! Derfor har vi forenet dem begge i én overdådige dessert. Her får du opskriften på den bedste pavlova-roulade med ribs.
Er du vild med sæsonens friske ribs? Så prøv dem i denne lækre opskrift på en dejlig sommersalat med hellefisk og rimmet agurk.
Sommerlig tomatsalat med ribs – og tang! Tangen fremhæver umamien i tomaterne, og ribsene giver et forfriskende syrligt modspil.
Her får du opskriften på en skøn jordbærtærte lavet med blød mandelcreme og ribs, som giver kagen en god syrlighed.
Vi har kreeret en islagkage fuld af overraskelser! Inde under den søde hvide chokoladeis gemmer sig nemlig en midte af syrlig ribs-is og en knasende kiksebund med karamel.